Senapsdressing

Senapsdressing

Kajsa Warg i Umeå hade en magisk dressing till sin pizza sallad, till det fick man även bröd.
Jag skrev av Kajsa Wargs dressing från ett tidigare inlägg från Umeå . 2dl mild olja 1dl majonnäs 1dl strösocker 1dl stark senap 1 msk vinäger 
Måltid Sallad
Kök Italienskt
Keyword Dressing
Portioner 4 pers

Ingredienser

Instruktioner

  • Blanda ihop och smaka av när sockret löst sig . Späd med vatten om den blir för tjock . Den smakar exakt som man kommer ihåg den supergoda dressingen !!! ( Man kan ju halvera satsen om man vill )

Anteckning

Kajsa Warg i Umeå hade en magisk dressing till sin pizza sallad, till det fick man även bröd.
Jag skrev av Kajsa Wargs dressing från ett tidigare inlägg från Umeå . 2dl mild olja 1dl majonnäs 1dl strösocker 1dl stark senap 1 msk vinäger .

Tagliatella

Tagliatella

This must be the best demo recipe I have ever seen. I could eat this every single day.
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Keyword Pasta
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 2 personer

Ingredienser

  • 175 g tagliatelle
  • 200 g bacon tiny strips

Fresh Pesto

  • 1 glove garlic
  • 12,5 g pine kernels
  • 50 g basil leaves
  • 6,35 dl olive oil exta virgin
  • 27,5 g Parmesan cheese freshly grated

Instruktioner

Fresh Pesto (you can make this in advance)

  • We'll be using a food processor to make the pesto. Put the garlic, pine kernels and some salt in there and process briefly.
  • Add the basil leaves (but keep some for the presentation) and blend to a green paste.
  • While processing, gradually add the olive oil and finally add the Parmesan cheese.

Finishing the dish

  • Bring a pot of salted water to the boil and cook your tagliatelle al dente.
  • Use the cooking time of the pasta to sauté your bacon strips.
  • After about 8 to 10 minutes, the pasta should be done. Drain it and put it back in the pot to mix it with the pesto.
  • Present the dish with some fresh basil leaves on top.

Gáhkku2

Gáhkku

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
  • 1 påse jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 11 dl Vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)

Instruktioner

  • Smält smöret i kastrullen. Blanda sedan i vätskan och värm till 37 grader (brukar kännas som fingervarmt).
  • Häll i torrjästen och blanda tills den är upplöst. Ta en bunke och häll ned det i, och blanda sedan i sirap, salt och eventuellrågsikt.
  • Fortstätt sedan med vetemjölet ända tills du får en fin fast deg som inte klibbar. Jäs 40 minuter under en duk.

Anteckning

Man kan göra degen helt klar hemma, eller så kan man göra degen utomhus på plats. Det går bra även vintertid då jästen inte skadas av för låga temperaturer, bara av för höga. Man kan om man vill helt utesluta jästen och bara kavla ut degen, helst med en kruskavel och steka brödet degen som en pannkaka. Det var så samerna gjorde förr i tiden; de packade med sig de torra råvarorna och blandade med lite fjällvatten när de skulle steka brödet.
  • Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  • Hetta upp pannan över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
  • Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!
Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan.
Det samiska tunnbrödet gáhkku smakar fantastisk och är lätt att göra själv. Du behöver inte ens ugn. Här avslöjas hemligheten bakom det perfekta friluftsbrödet.
Det sägs att det finns lika många gáhkku-recept som det finns samiska familjer. En del har havregryn och grahamsmjöl i degen, men det här receptet, som är inspirerat från min tid i Jokkmokk, bakas med vetemjöl och rågsikt. Det går också bra att använda bara vetemjöl.

Slippa smulor i ryggsäcken

Hemligheten bakom det sega samiska tunnbrödet är att ha vatten i stället för mjölk i degen. – Det var viktigt att brödet var segt så att det inte skulle smula sönder i ryggsäcken.
Och det är just denna speciella seghet som gör gáhkku till det perfekta friluftsbrödet.
Mjölk om du vill ha mindre seghet i brödet
Du som ändå föredrar ett mindre segt bröd kan byta ut vattnet mot mjölk eller blanda vatten och mjölk.
Grädda i gjutjärnspanna, eller som vi gjorde nu i en kolbullepanna över glödbädden.
Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt. Smakar himmelskt!
Var så god – här får du receptet!

Ostbullar

Ostbullar

Gott för magen som du enkelt och snabbt fixar till.
Vispa äggen , blanda alla torra ingedienser rör ner det torra ner i äggvispet
Slicka ut på en plåt , ca 12 st
Strö över lite riven ost
Grädda i ugn 200gr i ca 17 min.
Måltid Smårätter
Keyword Bröd
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 17 minuter
Portioner 12 portioner

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 2 msk linfrö
  • 0,5 dl solrosfrö
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 nypa ost

Instruktioner

  • Vispa äggen
  • Rör ner det torra i äggvispet
  • Blanda alla torra ingridienser
  • Klicka ut på en plåt , ca 12 st
    Strö över lite riven ost
  • Grädda i ugn 200gr i ca 17 min.

Raclett med kokt potatis2

Raclette med kokt potatis

Raclette är en halvmjuk, saltad ost gjord på komjölk. Det finns dock varianter som är rökta, kryddade med vitt vin, peppar eller örter. Osten kommer ursprungligen från den schweiziska kantonen Valais, men produceras idag även i de franska regionerna av Savoie och Franche-Comté, samt i Leelanau County i USA. Osten formas vanligen till en rundel på cirka 6 kg
Måltid Huvudrätt
Kök Schweiziskt

Equipment

  • Raclette grill

Ingredienser

  • 1 kvarts  Raclette ost  gärna Schweizisk
  • 7 st potatis Bintje, Charlott
  • 1 handfull Cornichons  smågurka
  • 1 handfull Syltlök

Instruktioner

  • Ta fram raclette järnet och värm till lagom temperatur
  • Koka potatis gärna med skal på

Anteckning

En underbar och enkelt tillagad middag som man tillagar tillsammans med sitt matsällskap.
Raclette är en maträtt med ursprung i delar av Schweiz. Den runda Raclette osten är uppvärmd, antingen framför en eld eller med en speciell maskin, och skrapas sedan ned på tallriken.
Termen raclette kommer från det franska ordet racler , som betyder ” att skrapa ”, en hänvisning till det faktum att den smält ost måste skrapas från osmälta delen av osten på plattan.
Traditionellt smältningen sker framför en öppen eld med stor bit ost mot värmen . En sedan regelbundet skrapar bort smältsidan. Det åtföljs av små fasta potatisar ( Bintje , Charlotte eller Raclette sorter) , gurkor , syltlök och torkat kött , till exempel jambon cru / cuit och viande des Graubünden.
I den schweiziska kantonen Valais är raclette vanligtvis serveras med te eller andra varma drycker . Ett annat populärt alternativ är att servera raclette med vitt vin , till exempel den traditionella Savoy vin eller Fendant , men Riesling och Pinot gris är också vanliga . Lokal tradition varnar att andra drycker – vatten till exempel – kommer att orsaka osten att hårdna i magen , vilket leder till matsmältningsbesvär.
Raclette nämndes i medeltida skrifter , i texter från Swiss – tyska kloster med anor från så långt som 1291 , [ 2 ] som en särskilt näringsrik måltid konsumeras av bönder i bergiga Schweiz och Frankrike ( Savojen region ) . Det var då känd i den tysktalande delen av Schweiz som Bratchäs , eller ” rostad ost . ” Traditionellt de schweiziska ko herdar brukade ta osten med dem när de flyttar korna till eller från betesmarkerna uppe i bergen . På kvällarna runt lägerelden , skulle de placera osten bredvid elden och när den hade nått den perfekta mjukhet , skrapa den på toppen av bröd .
Ett modernt sätt att tjäna raclette innebär en elektrisk bords grill med små kastruller , kallas coupelles , på sig att smälta skivor raclette ost . Generellt är grillen krönt med en värmeplatta eller grillpanna . Osten kommer till bordet skivade , tillsammans med skivorna på kokt eller kokt potatis , andra grönsaker och charkuterier . Dessa är sedan blandas med potatis och toppad med ost i de små , ​​kilformade coupelles som placeras under grillen för att smälta och bruna osten . Alternativt kan skivor ost smältas och helt enkelt hälls över maten på tallriken. Tyngdpunkten i raclette middag är på avslappnad och sällskaplig äta och dricka , måltiden pågår ofta i flera timmar . Franska och andra europeiska stormarknader har generellt både grillen och färdig  skivad ost, särskilt runt jul . Restauranger ger också raclette kvällar för grupper av middagsgäster.

Mango Lassie

Mango Lassie

Mango massa är den inre köttiga gula, söta delen av mango. Massa av mango lätt kan utvinnas genom att dra någon variation av mango och sedan krossa den. För att extrahera mango massa, krossa använda händerna eller sätta bitarna i en mixer eller matberedare och mixa till en massa.
Måltid Drinkar
Kök Indiskt
Kalorier 78.5kcal

Ingredienser

  • 1 burk Mango Pulp
  • 1 dl Yoghurt naturell
  • 1 tsk Socker
  • 1 msk Vatten

Instruktioner

  • Tillsätt lite vatten under omrörning så den blir lätt att dricka.
  • Tillsätt socker under omrörning till lagom sötma

Anteckning