Gáhkku

Samerna har i alla tider rört sig över vidsträckta områden. De började tidigt med byteshandel och skaffade sig på så vis tillgång till varor som de inte själva tillverkade. Mjöl är en sådan vara och brödbak har en lång tradition i den samiska matkulturen. Gáhkku, glödkaka kan gräddas på en sten över öppen eld. Brödet blir segt och smular sig inte så lätt och passar därför att lägga i ryggsäcken under vandringen och arbetet på fjället.

Vi frågade Ylva Sarri från Girjas sameby i Norrbotten hur hon bakar sin Gáhkku. Ylva bor i Kiruna under vintern men har sitt andra hem och sommarviste i Nikkaluokta.

”Jag har inget skrivet recept, jag gör det på känsla med mjöl, salt, vatten, olja, jäst och sirap. Mjölk tar jag om jag har så det är också okey att använda. Jag är lite rädd om mjölkdropparna när vi är i ”Nikka” det är så långt till affären. Har jag en skvätt mjölk kvar från frukostgröten sätter jag till den. Jag vill ha degen så lös som det går, den ska naturligtvis inte fastna när man kavlar eller fastna på stekhällen.

Om jag gräddar över öppen eld är det lättast om man har en stekpanna att grädda i, ja annars är det till att leta upp en bra sten! Jag kavlar den inte alltför tunn då är risken att det blir hårt tunnbröd vid gräddningen istället för mjukt tunnbröd. När man kavlar ska man vara uppmärksam på att kavla mer på kanterna än i mitten, för konstigt nog blir det alltid tunnare i mitten än vid kanterna när man gräddar kakorna. Segheten kommer om man bearbetar degen en längre stund innan man sätter den på jäsning. Jag gräddar kakorna så fort hällen blivit varm för andra jäsningen behöver inte vara lång eftersom de jäser upp bra vid själva gräddningen.”

Aktivitet – Låt barnen bakar Gáhkku inne eller ute över öppen eld.

Baka ute, det här behöver ni ta med er ut:

Blanda degen inne innan ni går ut.

Mjöl för utbakningen.

Gasolhäll, grill eller eldstad.

Gjutjärnsstekpanna

Ved eller grillkol och tändstickor

Stor skärbräda eller träskiva att kavla ut kakorna på

Kavel och ev. kruskavel

Bakduk och hushållspapper

Engångshandskar

Degskrapa, bordskniv

Smör och smörk

Källa: http://www.norden.se

Skriv ut recept
Gáhkku, glödkaka
Kök Samiskt
Portioner
kakor
Ingredienser
Kök Samiskt
Portioner
kakor
Ingredienser
Receptanteckningar

- Rör ut jästen i vätskan (används torrjäst blandas den med mjölet och sedan ner i degspadet).

- Tillsätt olja/smör, sirap, salt och större delen av vetemjölet. Knåda förhand (8 min) eller i blandare (5 min) tills degen är smidig, fuktig och lite blank.

- Jäs ca 30 minuter om degvätskan håller ca 37 grader och ca 1 timme om den är kall.

- Slå upp degen och dela den i 10-12 bitar. Kavla varje bit till en rund kaka med kruskavel så tunt som möjligt.

- Hetta upp ett torrt stekbord eller stekpanna, gärna av gjutjärn, på medelvarm värme. För hög värme gör att glödkaka blir bränd innan den är genomgräddad. Grädda ca 1-2 minuter på varje sida. Vänd när ytan blivit bubblig på ovansidan och fått en gyllenbrun färg på undersidan.

- Det går att grädda kakan i ugnen på 250 graders värme. Men det är risk att brödet blir mer som pitabröd, uppblåst och hålig. Kavla därför inte kakorna så tunt. Prova er fram.

- Lägg glödkakorna i bakduk och när de kallnat i plastpåsar för de blir snabbt hårda annars.

- De är underbart goda att äta varma med smör!

- En del samiska familjer kryddar sitt bröd med någon brödkrydda såsom kummin eller anis.

Dela det här receptet