Raclette med kokt potatis

raclette

En underbar och enkelt tillagad middag som man tillagar tillsammans med sitt matsällskap.
Raclette är en maträtt med ursprung i delar av Schweiz. Den runda Raclette osten är uppvärmd, antingen framför en eld eller med en speciell maskin, och skrapas sedan ned på tallriken.

Termen raclette kommer från det franska ordet racler , som betyder ” att skrapa ”, en hänvisning till det faktum att den smält ost måste skrapas från osmälta delen av osten på plattan.

Traditionellt smältningen sker framför en öppen eld med stor bit ost mot värmen . En sedan regelbundet skrapar bort smältsidan. Det åtföljs av små fasta potatisar ( Bintje , Charlotte eller Raclette sorter) , gurkor , syltlök och torkat kött , till exempel jambon cru / cuit och viande des Graubünden.

I den schweiziska kantonen Valais är raclette vanligtvis serveras med te eller andra varma drycker . Ett annat populärt alternativ är att servera raclette med vitt vin , till exempel den traditionella Savoy vin eller Fendant , men Riesling och Pinot gris är också vanliga . Lokal tradition varnar att andra drycker – vatten till exempel – kommer att orsaka osten att hårdna i magen , vilket leder till matsmältningsbesvär.

Raclette nämndes i medeltida skrifter , i texter från Swiss – tyska kloster med anor från så långt som 1291 , [ 2 ] som en särskilt näringsrik måltid konsumeras av bönder i bergiga Schweiz och Frankrike ( Savojen region ) . Det var då känd i den tysktalande delen av Schweiz som Bratchäs , eller ” rostad ost . ” Traditionellt de schweiziska ko herdar brukade ta osten med dem när de flyttar korna till eller från betesmarkerna uppe i bergen . På kvällarna runt lägerelden , skulle de placera osten bredvid elden och när den hade nått den perfekta mjukhet , skrapa den på toppen av bröd .

Ett modernt sätt att tjäna raclette innebär en elektrisk bords grill med små kastruller , kallas coupelles , på sig att smälta skivor raclette ost . Generellt är grillen krönt med en värmeplatta eller grillpanna . Osten kommer till bordet skivade , tillsammans med skivorna på kokt eller kokt potatis , andra grönsaker och charkuterier . Dessa är sedan blandas med potatis och toppad med ost i de små , ​​kilformade coupelles som placeras under grillen för att smälta och bruna osten . Alternativt kan skivor ost smältas och helt enkelt hälls över maten på tallriken. Tyngdpunkten i raclette middag är på avslappnad och sällskaplig äta och dricka , måltiden pågår ofta i flera timmar . Franska och andra europeiska stormarknader har generellt både grillen och färdig  skivad ost, särskilt runt jul . Restauranger ger också raclette kvällar för grupper av middagsgäster.

Källa: Wikipedia

Skriv ut recept
Raclette med kokt potatis
Raclette är en halvmjuk, saltad ost gjord på komjölk. Det finns dock varianter som är rökta, kryddade med vitt vin, peppar eller örter. Osten kommer ursprungligen från den schweiziska kantonen Valais, men produceras idag även i de franska regionerna av Savoie och Franche-Comté, samt i Leelanau County i USA. Osten formas vanligen till en rundel på cirka 6 kg.
Maträtt Ost
Kök Schweiz
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 2 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Ost
Kök Schweiz
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 2 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta fram raclette järnet och värm till lagom temperatur
  2. Koka potatis gärna med skal på
Receptanteckningar

Lite anteckningar kan passa här.

Dela det här receptet